Stärkt FM-radio med nationella tillstånd

Av | 1 augusti 2018

Idag trädde de nya kommersiella radiotillstånden i kraft i hela landet. I och med omläggningen har Sverige numera sju rikstäckande radiostationer, åtta om man även räknar med Star FM som når omkring 85 % av Sveriges befolkning. Det är bra av flera anledningar, även om jag gärna hade sett fler radiostationer med lokal anknytning.

I första hand är det bra att Mix Megapol, NRJ och RIX FM fick rikstäckande radiotillstånd, eftersom Sverige var alldeles för litet för att kunna fylla mer än 100 radiotillstånd med lokalt innehåll. De rikstäckande radiotillstånden var helt enkelt en anpassning till verkligheten, samtidigt som spelplanen mellan de två huvudaktörerna Bauer Media och NENT jämnades ut.

Sverige har i praktiken ett duopol i den kommersiella radion, där samtliga tillstånd på ett eller annat sätt är knutna till antingen Bauer Media eller NENT. Det kan man tycka är dåligt, och det fanns en ambition om att bryta duopolet från statens sida, men Sverige är kanske för litet till och med för tre separata nationella kommersiella radioaktörer. Mad Men Media gjorde måhända ett ärligt försök att bryta duopolet, men Bauer Media kom i så fall med ett erbjudande som var för bra att tacka nej till.

Förutom det faktum att många svenskar utanför de tre storstadsområdena fått en eller två nya kommersiella radiostationer att lyssna på, är radiolandskapet påfallande intakt. Precis som under slutet av förra tillståndsperioden finns det tio olika format att lyssna på i Stockholm, samt ett format som produceras utanför Stockholm. Under den förra perioden var det East FM i Östergötland som var det icke-stockholmska formatet, nu är det Retro FM i Skåne som tagit över den rollen. NENT tappade kontrollen över en frekvens i Stockholm och fick då lägga ned Lugna favoriter. Bauer Media, som i stället vunnit kontrollen över en ny frekvens fick fylla den med det nya formatet Lugna klassiker. Ingen större revolution i etern, alltså.

En annan anledning till att frekvensomgörningen är bra är att FM-bandet fortsatt är en stark distributionsform. FM-radio är en både billig och robust distributionsform som bör få leva länge till. Alternativet hade varit att gå över till digital rundradio, det så kallade DAB+. Men enligt mig har det digitala radio-tåget redan gått. Om man skulle lägga ned FM-sändningarna och ersätta det med sändningar på DAB+ idag skulle förmodligen få lyssnare köpa DAB-mottagare.

Även om DAB-sändningar skulle innebära att kanske 20 nya format skulle få nationell distribution, är det ingenting som imponerar på dagens musikkonsumenter. Nästan alla har idag tillgång till 1000-tals radiostationer och musikdistributörer som Spotify eller Apple Music via sina mobiltelefoner eller datorer. Att då köpa en dyr digital radiomottagare för att få 20 (!) nya radiostationer är något som de flesta förmodligen skulle hoppa över. Det hade med all sannlikhet inneburit döden för radion.

Det finns kanske inget kommersiellt egenvärde att behålla rundradio som distributionsform, men det är en oöverträffad metod för myndigheter att nå ut till befolkningen vid kriser. Visserligen finns det idag metoder för myndigheter att nå alla via mobiltelefoner, men den distributionsformen är mycket mer känslig för störningar än vad FM-radion är. Således ligger det i statens intresse att FM-radion finns kvar. Det är därför fullt möjligt att FM-radion kommer att fortsätta även efter år 2026, då de nuvarande kommersiella radiotillstånden löper ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *