Stampen utjämnar i kampen om rikstäckning

Av | 23 december 2008

När Stampen beslutade sig för att lämna den aktiva radiomarknaden och sälja sitt distibutionsföretag SRU (Svensk Radioutveckling) till ProSiebenSat.1 måste SBS Radio ha jublat lika mycket som MTG Radio ha bävat. Ett SRU i ProSiebenSat.1:s händer valde självklart att inte fortsätta sitt samarbete med MTG Radio och RIX FM, utan man förde in SRU i eget bo, dvs till SBS Radio och dess format Mix Megapol och Rockklassiker. I och med detta utjämnades marknadsandelarna för MTG Radio och SBS Radio i ett slag.

Tidigare har MTG Radios flaggskepp RIX FM funnits på 36 av 37 möjliga koncessionsområden (Gällivare undantaget) och därmed haft så nära rikstäckning man kan på den privata radiosidan i Sverige. Den största konkurrenten SBS Radios Mix Megapol har endast funnits på 25 koncessionsområden, samtidigt som man saknats på viktiga marknader som Uppsala eller Norrköping. Med Stampen-affären förlorar RIX FM sex koncessionsområden, medan Mix Megapol vinner fyra. Den nya räkningen blir alltså 30 koncessioner för RIX FM mot 29 för Mix Megapol.

På ytan är ser en del koncessionsändringar lite onödiga ut. I Västerås byter exempelvis Mix Megapol frekvens från 106,9 till 106,1, medan Rockklassiker börjar sända på Mix Megapols gamla frekvens 106,9. Nog vore det enklare för alla om Mix Megapol behöll sin gamla frekvens, medan Rockklassiker började sända på RIX FM:s gamla frekvens 106,1? Motsvarande frekvensbyten sker även i Gävle, Sundsvall och Umeå. Svaret på gåtan stavas dels ägarskap. Om nu Stampen, MittMedia och Västerbottens-Kuriren ska frångå det framgångsrika formatet RIX FM vill man verkligen inte byta ner sig till SBS Radios andrasortering Rockklassiker. Den får istället ProSiebenSat.1 ta hand om på de koncessioner man äger själva. Ett spännande undantag är Örebro, där Stampen/Nerikes Allehanda uppenbarligen tycker att Rockklassiker är en bättre deal för deras koncession än Mix Megapol. Det andra svaret stavas 40 000 kronors-koncessioner. Dessa specialkoncessioner medger inte rikssändningar som är brukligt på alla andra koncessioner, och är därför synnerligen olämpliga för ett riks-format som Mix Megapol. Nu får SBS Radio möjlighet att sända även den nationella upplagan av Mix Megapol i både Sundsvall och Umeå.

Intressant i sammanhanget är att koncessionen Umeå 106,2 saknas i listan över koncessioner som byter format. Koncessionen kontrolleras av Västerbottens-Kuriren genom ett distributionsavtal med dotterbolaget VK-Radio, vilka i sin tur har ett avtal med MTG Radio att använda formatet Lugna Favoriter. Det verkar som om det avtalet inte upphör vid årskiftet, till skillnad från det avtal VK:s andra koncession Umeå 104,2 har med MTG Radio genom SRU. Frågan är om inte MTG Radio försöker få VK-Radio att även där byta format till RIX FM. Att Västerbottens-Kuriren inte är helt entusiastiska över bytet från RIX FM till Mix Megapol framgår av en intervju i Västerbottens Folkblad.

SBS Radios framtid är heller inte helt solklar. Ursprungligen avsåg ju Stampen att lämna radiobranschen helt och lämnade även en option till ProSiebenSat.1 att köpa de fyra egna koncessionerna i Halmstad, Varberg, Örebro och Västerås till och med 30 juni 2009. Men i och med att ProSiebenSat.1 uppenbarligen har ebb i kassan har Stampen fått acceptera att få betalt i aktier i SBS Radio. Stampen står därför som minoritetsägare med 20 % i SBS Radio och det verkar mindre troligt att SBS skulle utnyttja optionen att köpa Stampens koncessioner. I branschpressen ryktas det om att ProSiebenSat.1 letar köpare till hela SBS-koncernen, antingen i sin helhet eller styckat per land och/eller affärsområde. Kanske något för MTG att tänka på?

Relaterat:
Flera koncessioner byter format vid årsskiftet
Uppgörelsen SRU-Bonnier-MTG 1995

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *