De kommersiella aktörerna lägger under sig närradion – igen?

Av | 2 oktober 2010

2010-10-02 Den 1 august började en ny Radio- och TV-lag gälla. Den innebär bland annat att de 91 kommersiella lokalradiokoncessionerna inte längre behöver producera något som helst lokalt material. Det har bland annat lett till bemannade nattradiosändningar.

En annan förändring som inte uppmärksammats lika mycket är det faktum att det s.k. riksförbudet för närradion försvunnit. Riksförbudet innebar ursprungligen att ingen närradiostation fick sända centralproducerade program. Med tiden mjukades förbudet upp så att man skulle kunna sända nationella nyheter. Men med den nya lagen finns det inga begränsningar alls. Det väljer nu SBS Radio att utnyttja genom att vidareutsända Rockklassiker i Landskronas närradio.

Beslutet är det senaste i ett litet tjuv-och-rackar-spel mellan de två stora radiodrakarna SBS Radio och MTG Radio. I och med att tvånget att sända lokala program i den kommersiella lokalradion försvann valde Telge Radio, som äger koncessionen Södertälje 103,9, att avsluta sitt samarbete med DB Radio, som i enlighet med de gamla reglerna producerade lokala program på koncessionen. I stället kunde man välja det betydligt mer kommersiellt värdefulla formatet Mix Megapol från SBS Radio på koncessionen.

DB Radio, som tidigare haft annonssamarbete med SBS Radio blev inte helt glada och en kort tid efter beslutet meddelade DB Radio att en dansk närradiokoncession i Helsingör som man förfogar över, skulle byta format till MTG Radios Bandit vilken därmed skulle nå in över Helsingborg och Nordvästskåne.

Det är nu som SBS Radio väljer att utnyttja frånvaron av riksförbudet. Sedan flera år tillbaka producerar SBS Radio (och dessförinnan Bonnier Radio) format till Landskronas närradio, för närvarande Gamla godingar. Men för att möta hotet från MTG Radios Bandit har SBS Radio nu meddelat att man avser att återutsända Rockklassiker från Stockholm på Landskronas närradio istället, som också når in över Helsingborg.

Skåne har tidigare haft dåliga erfarenheter med kommersiella aktörer som lägger under sig närradiokoncessioner. Redan för tio år sedan slogs Bonnier Radio och SBS Radio mot varandra genom att ockupera varandras närradiotillstånd. När sedan SBS köpte Bonnier Radio – och fortsatte med närradiosändningarna – började MTG Radio att slåss om sändningstiderna istället.

Eftersom de som innehar närradiorättigheterna inte har exklusiv rätt till koncessionen är det lätt för konkurrenter att sabotera försök att sända kommersiell radio på närradion. Förmodligen kommer vi inom en inte alltför lång framtid se ansökningar från föreningar med band till MTG Radio söka sändningstid på Landskronas närradio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *