Kategoriarkiv: Analys

NTM har sålt sitt tillstånd i Västerbotten till NENT Group

Av | 1 september 2018

I samband med sändningsstarten för de nya analoga kommersiella radiotillstånden den 1 augusti 2018 sålde NTM sitt tillstånd i Västerbotten (AC 1) till NENT Group. NTM hade redan tidigare kommit överens med NENT Group om att återutsända NENT:s format Star FM på sitt tillstånd i Västerbotten, men har alltså nu sålt tillståndet istället. NTM behåller… Läs mer »

Stärkt FM-radio med nationella tillstånd

Av | 1 augusti 2018

Idag trädde de nya kommersiella radiotillstånden i kraft i hela landet. I och med omläggningen har Sverige numera sju rikstäckande radiostationer, åtta om man även räknar med Star FM som når omkring 85 % av Sveriges befolkning. Det är bra av flera anledningar, även om jag gärna hade sett fler radiostationer med lokal anknytning. I… Läs mer »

Fler ägargrupper men färre format i det nya radiolandskapet

Av | 22 december 2017

Som väntat vann Bauer Media och MTG majoriteten av de 35 regionala radiotillstånden i 21 områden. MTG vann 17 tillstånd och Bauer Media vann åtta. Dessutom vann NRJ Group ett tillstånd i Stockholm. Av övriga befintliga ägargrupper vann NTM tre tillstånd medan Mittmedia misslyckades att vinna ett enda och VK-press avstod från att söka. Däremot… Läs mer »

Bauer Media vann tre av fyra koncessioner

Av | 28 september 2015

När de fyra tidigare återlämnade koncessionerna i Stockholm, Göteborg och Åre auktionerades ut i augusti vann Bauer Media tre av dessa; Stockholm 101,9, Stockholm 107,5 samt Östersund/Åre. Men inköpet av två nya koncessioner innebär inte att Bauer Media startar två nya format i Stockholm. Istället planerar man att flytta The Voice och Vinyl från sina… Läs mer »

Kommentar: Ägarskap vs. innehåll

Av | 29 december 2011

2011-12-29 NRJ Groups beslut att byta programleverantör från MTG Radio till SBS Radio sätter fingret på svensk kommersiell radios stora svaga punkt i konkurrenshänseende. När staten delade ut radiokoncessioner utgick man ifrån att de som ägde tillstånden också skulle leverera innehållet i dem. Så är det i de flesta andra europeiska länder med kommersiell radio.

Nu kan radiobolagen äntligen sluta klaga på avgifterna

Av | 21 december 2010

2010-12-21 För ett år sedan tystnade landets kommersiella radiostationer under en timme i en protest mot de höga koncessionsavgifter de måste betala till regeringen. Jag kritiserade då radiobranschen för att de protesterade mot avgifter de själva bestämt. Det fanns dock motargument, bland annat att marknadslägen förändrats radikalt sen avgifterna bestämdes 1993-1995 och att inget visste… Läs mer »

De kommersiella aktörerna lägger under sig närradion – igen?

Av | 2 oktober 2010

2010-10-02 Den 1 august började en ny Radio- och TV-lag gälla. Den innebär bland annat att de 91 kommersiella lokalradiokoncessionerna inte längre behöver producera något som helst lokalt material. Det har bland annat lett till bemannade nattradiosändningar. En annan förändring som inte uppmärksammats lika mycket är det faktum att det s.k. riksförbudet för närradion försvunnit.… Läs mer »