Sveriges radiolandskap

Av | 18 februari 2008

För att förstå utvecklingen av det slutna ekosystem som utgör den svenska kommersiella radion har jag delat in aktörerna i tre olika grupper. Vissa aktörer finns på ett eller annat sätt representerade i samtliga grupper, men för att förenkla har jag försett dem med delvis olika namn.

Den första gruppen är Ägargrupper. Jag kallar dessa ägargrupper i stället för ägare eftersom koncessionerna oftast har enskilda bolag som ägare, men dessa bolag är dotterbolag (eller dotter-dotter-dotterbolag) till olika mediekoncerner. För att förstå att Ångpannan HB (ägare till koncessionen Göteborg 104,8) och XX KB (ägare till koncessionen YY 100,00) i själva verket är dotter-dotterbolag till en och samma ägare (MTG) har jag valt att föra samman dessa i ägargruppen MTG.

Den andra gruppen är Formatproducenter. När de första koncessionerna fördelades var det vanligast att ägargruppen producerade sitt eget format. Allt eftersom formaten blivit färre, medan koncessionerna är lika många, väljer fler och fler koncessionsägare att sända andra bolags format. NRJ Group äger 20 koncessioner, men har låtit MTG Radio producera formatet på samtliga koncessioner sedan 2004.

Den tredje gruppen är mer svårfångad än de första två och jag har valt att kalla den för Distributörer. I flera fall är den formellt oberoende koncessionsägaren enbart en bulvan för en annan Ägargrupp. För att ägargruppen ska kunna kontrollera koncessionen genom bulvanen krävs ett mycket hårt styrt avtal mellan koncessionsägaren och ägargruppen. Dessa avtal sker genom olika distributionsbolag. Exempelvis äger VK Press koncessionen Umeå 104,2 men den kontrolleras helt av SBS genom ett avtal med SBS-ägda distributionsbolaget SRU. Detta visade sig när SRU valde att inte fortsätta sitt samarbete med MTG Radio för att i stället sända Mix Megapol på koncessionen 2009. Ägarna VK Press fick mycket kritik från de lyssnare som hellre ville fortsätta lyssna på RIX FM, men VK Press menade att deras händer var bakbundna i och med avtalet med SRU. Å andra sidan kontrollerar VK Press den formellt oberoende koncessionen Umeå 106,2 genom att den koncessionsägaren i sin tur har hårt bindande distributionsavtal med distributionsbolaget VK Radio – ägt av VK Press. Tack vare denna kontroll kunde VK Press se till att RIX FM fick fortsatt distribution i Umeå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *