DAB

DAB är en digital sändningsform för radio. I Sverige används DAB+. Sverige har fyra DAB-nätverk, med plats för ett dussintal format per nätverk. Några av nätverken är vidare uppdelade i 36 sändningsområden för regionala format. För närvarande pågår testsändningar med olika format i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå och Gävle.

Sveriges Radio testsänder sex nationella format på DAB-nätverk 1 i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Hur Sveriges Radio ska sända på DAB i framtiden är ännu ej beslutat.

MPRT fördelade år 2014 DAB-tillstånd till ett antal privata aktörer till och med den 30 september 2022. Sändningsstart för dessa tillstånd har skjutits upp i omgångar, men från och med 1 januari 2019 kommer NENT sända 11 format på nationella tillstånd, DB Media kommer sända ett nationellt format och ett regionalt format i Skåne och Skärgårdsradion kommer att sända regionala format i Stockholm och på Gotland. Samtliga format kommer sända på DAB-nätverk 4. Övriga tillståndshavare, Bauer Media, NRJ Sweden samt NTM har begärt och fått uppskov att sända på DAB till och med senast den 1 januari 2020.

Se format och frekvenser för DAB här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *