BIG Radio

Klockan 12 den 14 januari 1994 strömmade ”Love is in the air” av John Paul Young ut i Lund på frekvensen 106,1 MHz. Det var starten på BIG Radios korta äventyr i den kommersiella etern. Men redan den 30 juli 1993 började BIG Radio sända, den gången 10 steg lägre på FM-bandet, 96,1 MHz, på Kävliges närradio.

Våren 1993 lyckades ett gäng radioentusiaster från Lunds två närradiostationer, Radio AF och Radio P4, hitta en finansiär till en ny radiostation i Lund. Finansiären var Lars G. Morgan, VD i resebyråföretaget BIG Travel, och som motprestation fick den nya radiostationen naturligtvis heta BIG Radio. En studio byggdes upp i Lund och man började sända på den oanvända närradiofrekvensen 96,1 från grannkommunen Kävlinge. Siktet var från början inställt på att köpa en av Lunds två frekvenser vid de kommande radioauktionerna senare samma höst.

”Det är unikt att våga satsa så mycket på något man ännu inte har”, sade stationschefen Mikael Landberg i en intervju i Sydsvenska Dagbladet: ”Vi satsar på personliga radiojockey som får göra sin egen grej.”

Det är osäkert om Mikael Landberg och Lars Morgan kunde föreställa sig på vilken nivå priserna skulle sluta på auktionen, där utropspriset var 40 000 kronor, men BIG Radios budgivare verkar ha haft en nästintill obegränsad limit. I grannstaden Malmö knep NRJ/Skånska Dagbladet den första frekvensen för 2,2 miljoner kronor och Synskadades Rikförbund den andra för 1,8 miljoner. De som blivit utan frekvens i Malmö började därför buda på Lunds frekvenser. Först vid 2,35 miljoner kronor kunde BIG Radio ropa in sin frekvens i Lund, den dyraste frekvensen i regionen. Den sista frekvensen i Lund, 107,0, ropade City Radio in för 1,2 miljoner, nästan hälften av vad BIG Radio fick betala. City Radios chef Patrick Larsson kommenterade detta i tidningen Arbetet med ”Vi kom billigt undan i sammanhanget. Jag hade räknat med 3 miljoner”.

BIG Radio började sina sändningar från Lund redan den 14 januari 1994, en vecka före City 107 (som City Radio nu bytt namn till). Man sände som nästan alla andra stationer ett blandat populärmusikutbud för unga vuxna, med tävlingar, intervjuer och studiosamtal varvade med nyhetssändningar och konkurrerade därmed främst med P3, City 107 och Radio RIX.
Redan i februari tillkallades en radiokonsult från USA, Dennis Clark från KIIS-FM i Los Angeles, som ”coachade” personalen och gav stationen en tydligare hit-inriktning. I tidningen Arbetet menade ägaren Lars G. Morgan att personlighet och lokal prägel skulle vara honnörsorden. ”Jag är mycket stolt över att min radiostation är obunden, utan att vara med i ett nätverk som styrs från Stockholm”.

Men den finansiella verkligheten kom snabbt i kapp BIG Radio, som ju fick betala dubbelt så mycket i årlig avgift som sin främste konkurrent City 107. Redan under andra kvartalet 1994 hade stationen svårigheter att betala koncessionsavgiften till Styrelsen för Lokalradiotillstånd. Man försökte, utan framgång, engagera Malmötidningen Arbetet som delägare och tvingades senare samma år att sälja 40% av stationen till Bonnier. De ekonomiska problemen upphörde inte med detta och i maj 1995 tvingades man att sälja av ytterligare 40% till Bonniers.
Detta betydde slutet för BIG Radio som självständig station och omedelbart efter köpet blev frekvensen en del i Megapol-nätverket. I samma veva flyttades studion till Malmö, där man fick dela lokaler med den då Bonnier-ägda Radio RIX-stationen. ”BIG Radio hade försvunnit totalt om vi inte blivit Megapol” sade stationens VD Lars G. Morgan till Sydsvenskan.”BIG blir en Megapolstation med lokala fönster. En del av dagens program produceras centralt och på så sätt får man loss resurser för att göra den lokala radion riktigt bra.” Fast idag, snart 10 år senare, är den enda lokala radio som sänds på 106,1 en CD-växlare på nattetid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *